2016 éves eredmények - No Para Egyesület

Logó
Title
Tartalomhoz ugrás
A „NO PARA Egyesület” részt vett a Turizmus Világnapján a Jósa András Múzeumban, ahol a „Turizmus Világnapjához „kapcsolódó „A turizmus mindenkié” című kiállítást tekinthettük meg a fogyatékossággal élő fiatalokkal. A program célja a kultúra akadálymentes elérésének biztosítása, melyből ízelítőt szerettek volna adni a fogyatékkal élők számára. Benczúr Gyula festményeit, és Jósa András használati tárgyait „nézhettük”, illetve tapinthattuk meg.
Egyesületünkből 2 tag és 3 a Nyíregyházi Egyetem fogyatékossággal élő hallgatója, két vak és egy mozgáskorlátozott fiatal vett részt a tárlatvezetésen.
Három tárlatot mutattak be nekünk. Körbevezettek minket a termekben és a kiállítás tárgyai közül egy pár dolgot kézbe is lehettet fogni. A múzeum dolgozói folyamatosan elmondta, hogy mit lehet látni a képeken is meg a faragott bútorokon.
Meglehetett tapogatni a bútorokat meg kisebb tárgyakat és így kellet ki találnunk, hogy most éppen mit tartok a kezemben, és mire lehet használni az adott tárgyakat abban az adott korban. Arra is kitértek, hogy abban az időben mit a hölgyek és urak viseltek.
1848/49 a magyar szabadság harc festményeivel és a korabeli ruházattal ismerkedtünk meg az első teremben. A második teremben egy interaktív kiállításon vehettünk részt, ahol a múzeum pedagógus kérdésekkel, példákkal próbálta körbe festeni, hogy mi látható a monumentális festményeken. A harmadik teremben Jósa András használati tárgyai közül egy pár dolgot meg is lehetetett fogniuk a hallgatóknak.
Köszönjük a múzeum dolgozóinak, hogy a sérült emberek hétköznapjait egy fantasztikus élménnyel gazdagították!

Adományokkal segítettük:
Bárczi Gusztáv Általános Iskolát Fogyatékosság Világnapján
December 6-án meghívták egyesületünket a szabolcsi megyeszékhelyen működő „Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Kollégium és EGYMI tanulói az iskolában szervezett karácsonyi műsorukra, ahova „Adományozz plüssállatkát” gyűjtési akciónk során sikerült összegyűjtenünk plüssmacit, amit egy nagyon színvonalas és megható karácsonyi műsor után kaptak meg a fogyatékossággal élő gyermekek.

Karácsonyi adományokat gyűjtöttünk a "Boldogkőváraljai Fogyatékosok otthona" lakóinak
A facebook oldalon találtunk egy felhívást adománygyűjtéshez. Önkénteseink bevonásával sikerült egy nagyobb mennyiségű „Karácsonyi adományt” összegyűjtenünk (játékok, könyvek, ruhanemű, rajzeszközök, kifestők, stb.), amit a december 14-én a Nyíregyházi Egyetem volt fogyatékossággal élő hallgatója személyautójával a "Boldogkőváraljai Fogyatékosok otthona" lakóinak szállított el!

Beszámoló a Göllesz Viktor Általános Iskolában tartott tájékoztatóról
2016.10.27. A „Fogyatékossággal élő tehetséges fiatalok segítése” című, NEA-TF-16-M-1215 azonosító számú pályázatban vállaltuk, hogy fogyatékossággal élő fiatalokat keresünk fel, akiket bemutatunk, rögzítjük tehetségútjuk állomásait, hogy minél többen megismerhessék őket. A Nyíregyházi Göllesz Viktor Speciális Szakiskola, Általános Iskola és EGYMI adott otthont. 2016.10.27-én egy programunknak, ahol a gyerekek beszélhettek magukról és elmondhatták, hogy esetleges versenyeredményekkel vagy tehetségkutató versenyeken részt vettek-e eddigi életükben. Az iskola könyvtára erre alkalmas helyszínnek bizonyult, hiszen a gyerekek ismerték, barátságosnak találták és könnyebben beszélgettek idegen emberekkel a megnyugtató, ismerős környezetben, az iskolájukban. Ahhoz, hogy közvetlen és barátságos hangulatot teremtsünk egészségnapot szerveztünk, ahol 5 önkéntes segítségével friss és aszalt gyümölcsöket, joghurtokat, laktóz mentes és laktóz tartalmú tejet, gluténmentes müzliket és müzli szeleteket, gyümölcsleveket kóstolhattak a gyerekek. A programra a felsorolt élelmiszereket a Nyíregyházi TESCO biztosította. Nagyon jó hangulatban dolgoztunk és bízunk abban, hogy lesznek gyermekek, akikkel még később is találkozni fogunk.

Tájékoztató nap a Fogyatékosok Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen
2016. december 1. A Fogyatékosok Világnapja alkalmából megrendezett ünnepségnek minden évben a Bencs Villa ad otthont. Idén december 1-én rendezték meg az ünnepséget, ahol nagyon szép műsort láthattunk. Az előadás résztvevői a Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és EGYMI, a Nyíregyházi RIDENS Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium tanulói, a Nyíregyházi Egyetem hallgatói, az ÉFOÉSZ újfehértói Pacsirta zenekara voltak.
Nagyon szép műsort adtak azok a gyerekek és felnőttek, akik maguk is fogyatékossággal élnek. Zongoraműveket, verseket, koncertet és a kórusok énekeit tekinthettük meg. A „NO PARA Egyesület” minden évben plüssállatkákat gyűjt, hogy kedveskedjen a fellépőknek. Most is sikerült annyi ajándékot összegyűjteni, amiből kedvükre válogathattak a gyerekek. Jó érzés volt látni, amikor megpillantották az adományunkat. Örülünk, hogy támogathattuk a rendezvényt!
Lábléc
© 2020 No Para Egyesület - Minden jog fenntartva!
Vissza a tartalomhoz